Mik a paraziták: típusai és osztályozása

A paraziták testbe jutásának útjainak ismeretében lehetséges megelőző intézkedések meghozatala a lehetséges fertőzésforrásokkal kapcsolatban. Hogy mik a helminták, mint bélparaziták, sokan ismerik. Az általános ember azonban kevésbé ismeri azokat a fajokat, amelyek a keringési rendszerben, a szubkután nyirokban, az izmokban, az agyban és a belső szervekben élnek.

Az emberi testben a paraziták minden típusát reprezentatív csoportokba sorolják: protozoonák, lapos és kerek férgek, ízeltlábúak és lárváik.A vírusok, a kórokozó baktériumok és gombák parazitákként osztályozhatók, de külön csoportba sorolhatók. A fertőző betegségek a következőkre oszthatók: vírusos, gombás, bakteriális és parazita. Az emberi paraziták osztályozása magában foglalja - egy egyedi halfajt (közönséges vandellia), amely képes behatolni az emberi húgycsőbe (véletlenszerű gazdaszervezet).

Parazitizmus és típusai

Az ágyi poloska parazita, amely emberi vérrel táplálkozik

Kik a paraziták? Ezek olyan szervezetek, amelyek egy másik egyén rovására élnek, genetikailag nem állnak kapcsolatban vele, és antagonista kapcsolatokba lépnek, vagyis zavarják az életet. A parazitizmus fogalmát nem szabad extrapolálni a test belsejében élő mikroorganizmusokra anélkül, hogy különösebb kárt okozna benne. A természetben növényi és állati paraziták vannak, a gazda típusától függően. Ennek az életmódnak a működése során a parazita és a gazdarendszer folyamatosan működik. Az első feladata: a másodikból élni, anélkül, hogy sokáig megölné.

A paraziták osztályozása típus szerint:

 1. Lokalizációs helyek: külső és belső paraziták (exo- és endoparaziták).
 2. Élet útján: folyamatosan parazita (kötelező) és szabadon élő formák, amelyek bizonyos körülmények között egy másik szervezet (fakultatív paraziták) rovására kezdenek létezni.
 3. A gazdával való érintkezés időzítése szerint: ideiglenes és állandó paraziták (álló és periodikus).

Az élelmiszerláncban az állati paraziták általában másod- vagy harmadrendű fogyasztók, mivel növényevőkkel vagy húsevőkkel táplálkoznak. A parazita táplálkozási módja nélkülözi a tápanyagok sokaságát és / vagy a sejtek és szövetek pusztulásához vezet. A gazda antagonizmusa gyakran azért fordul elő, mert a veszélyes lakosok mérgező anyagcsere-termékeket bocsátanak ki. Ez bizonyos tünetekhez vezet (allergia, emésztőrendszeri rendellenességek, a különböző belső szervek károsodásának jelei).

Vírusok

Parazita vírus modell

A vírusok fehérje-genetikai szerkezetű intracelluláris paraziták. A sejt anyagai miatt önmagukat szaporítják. A vírus kötelező parazita.

A besorolás szerint a genetikai anyag típusától függően RNS-t és DNS-t tartalmazó vírusokat izolálnak. Az első csoport intracelluláris szerei a következők:

 1. Enterovírusok. Szaporodnak az emésztőrendszerben, problémákat okoznak a különböző emberi szervekben.
 2. Rhinovírusok. Az ARVI kórokozói.
 3. Influenza, veszettség és kullancs-encephalitis vírusok.
 4. Papillomavírusok.

A második csoportba tartoznak: adenovírusok (akut légúti fertőzéseket okoznak), herpesz és himlő kórokozók.

A vírusok, a célsejtbe kerülve, alárendelik a folyamataikat maguknak, beilleszkednek a genetikai anyagba vagy lokalizálódnak a citoplazmában, majd szaporodnak (szaporodnak). Ezután a sejtpusztulás a lízis, az apoptózis vagy a membrán szerkezetének torzulása következtében következik be. Egyes képviselők (papillomavírusok, Epstein-Barr vírus) képesek a sejtek rosszindulatúvá degenerálódását okozni.

Hogyan hatolnak a vírusok belül:

 1. Légi.
 2. A gyomor-bél traktuson keresztül, amikor vizet iszik és ételt fogyaszt.
 3. A bőrön és a külső nyálkahártyákon, például a szem kötőhártyáján keresztül.
 4. Ízeltlábú vektorok (rovarok, kullancsok) segítségével.
 5. Nem steril orvosi eszközök (fecskendők, pipetták) használatának eredményeként.

Minden vírus egy adott sejthez igazodik, a receptorokat megkülönbözteti a célponttól.

Baktériumok

Parazita baktériumok modellje

A baktériumok közül a rickettsiae, az intracelluláris paraziták különleges helyet foglalnak el. Ezek a legprimitívebb képviselők, amelyek hasonlítanak a vírusokra. Emberben ezek a mikroorganizmusok: tífuszt, kullancs által hordozott rikettsiózist, Sziklás-hegység foltos lázat okoznak. Az emberek kullancsok, bolhák, tetvek harapásával fertőződnek rickettsiákkal.

A chlamydia egyéb intracelluláris parazitái az egyik leggyakoribb nemi betegséget (chlamydia) okozzák, és súlyos szemgyulladást, csecsemők tüdőgyulladását és enteritist okoznak.

Veszélyes baktériumok:

 1. A szalmonella a tífusz okozója.
 2. Tetanuszrúd.
 3. Halvány spirochete, amely a betegség nehéz diagnózisa miatt szifiliszt okoz, ami késlelteti a kezelést.
 4. Pneumococcusok, amelyek tüdőgyulladást és ritkábban bakteriális agyhártyagyulladást okozhatnak.
 5. Tuberkulózis bacillus, amely sokáig nem nyilvánulhat meg, majd nyílt formává alakul.
 6. Escherichia coli, mivel képes antibiotikum rezisztenciára. Gyomor-bélgyulladást, ritkán agyhártyagyulladást és húgyúti fertőzést okoz.

A külső paraziták, mint például a Staphylococcus aureus, köztudottan sokféle bőrfertőzést okoznak. Tevékenységének legveszélyesebb következményei: tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, osteomyelitis, endocarditis, bakteriális toxinoknak és szepszisnek való kitettség miatt bekövetkező súlyos sokk (a mindennapi életben vérmérgezésnek hívják).

Gomba

A fej gombás elváltozása

Betegséget okozó gombák - az emberi paraziták jobban védettek a gyógyszerek hatásaitól, mint a baktériumok. A leggyakoribb gombabetegség a candidiasis (rigó), amely különféle nyálkahártyákon lokalizálódik, gyengített immunrendszerrel. A Candida nemzetség gombái minden egészséges ember testében élnek, és csak akkor okoznak kézzelfogható kárt, ha a védelmi funkció nem működik. A feltételesen patogén baktériumok és gombák a mikroorganizmusok határcsoportját alkotják a nem patogén és a patogén kategóriák között. Ezért általában nem minősülnek parazitáknak.

A patogén micellás gombák emberi paraziták, amelyek gyakran okozzák a külső integumentum betegségeit:

 1. Keratomycosis. A gombák szaporodása az epidermisz keratinizált zónájában vagy a hajhagymákon (trichosporia nodosum, versicolor versicolor) történik.
 2. Dermatophytosis. A kórokozók nemcsak az epidermist, hanem a dermist, a körmöket és a hajat is érintik (ótvar, varasodás).
 3. Mély mycoses. A bőr és a közeli szövetek, valamint a belső szervek károsodása. Ezek közé tartozik a hisztoplazmózis - súlyos szisztémás gombás betegség és aspergillosis - az aspergillus okozta nyálkahártya és bőrkárosodás.

A bakteriális és gombás fertőzések klasszikus forrása a beteg emberek, állatok, talaj, piszkos víz és étel.

Protozoonok

A protozoonák egy másik egysejtű parazita baktériumok és gombák mellett. Milyen protozoon parazitákat izolálnak egy személytől a szisztematikus helyzet függvényében?

 1. Az amőbák bizonyos típusai fakultatív paraziták. A leghíresebb a dizentéria amőba, amely ciszta (nyugalmi forma) formájában jut be az emberi testbe. A kórokozó bejut a vastagbélbe (luminalis forma), majd behatol a nyálkahártyába és a vérárammal a különféle belső szervekre hat. Az amőbák vízi élőlények, ezért a velük való fertőzés fő forrása a piszkos víz. Az acanthamoeba keratitis az acanthamoeba keratitis nevű ritka szembetegség, amely a kontaktlencsék népszerűségének növekedése miatt egyre gyakoribbá vált.
 2. Flagellátusok (Leishmania, Giardia, Trichomonas). A trichomoniasis az urogenitális rendszer leggyakoribb betegsége, amely szövődményei (meddőség, prosztatagyulladás, koraszülés stb. ) Miatt veszélyes.
 3. Apikomplexek (sporozoák). A kolpodellidák kivételével a csoportba csak a kötelező paraziták tartoznak (Toxoplasma, Plasmodium malaria, Cryptosporidium, Coccidia, szarkociszták). A sporozoa ciszták a rovarok megharapása, fertőzött állatok elfogyasztása vagy ivóvíz után kerülnek a szervezetbe.
 4. Ciliates. Emberek számára a balantidia veszélyes, hasmenést és fekélyeket vált ki a bélfalban a vastagbél aktivitásának eredményeként. A szililátok a legnagyobb kórokozó egysejtű szervezetek.

A legegyszerűbb emberi paraziták protozoon fertőzéseket (protozózisokat) okoznak. Milyen paraziták élnek az emberi idegrendszerben a protozoonok között? Például a toxoplazmózis és az agyi malária kórokozói. Az amőbák közül a fakultatív parazita Neglerius Fowler képes megfertőzni az idegrendszert.

Többsejtű

A többsejtű paraziták közé tartoznak a laposférgek, a kerekférgek, az arachnidák és a rovarok. Az előbbiek általában egy személy belsejében telepednek le (különféle rendszerekben és belső szervekben), és bizonyos fajok a szubkután rétegbe vándorolnak vagy behatolnak (rishta, a Gnathostoma spinigerum lárvái és a horogférgek, schistosomák). A férgek az összes féreg kollektív neve, amely helmintikus fertőzéseket (helminthiasisokat) okoz.

A laposférgek által okozott gyakori betegségek

Trematodák csoportja (digenetikus foltok):

 1. Opisthorchiasis. Kórokozók: a májrétegek típusai, például macskaféle és szibériai fluke. A fertőzés a fertőzött folyami halak elfogyasztása következtében jelentkezik, termikusan rosszul feldolgozva.
 2. Fascioliasis. Máj- és óriásfoltok okozzák. A fertőzés szennyezett víz vagy parti fű fogyasztásával történik.
 3. Schistosomiasis. A skisztoszómák kórokozói (különösen a vérrögök) főleg forró éghajlaton élnek. Vízzel érintkezve behatolnak a bőrbe.
 4. Paragonimiasis. A betegség oka egy tüdőcsúcs, amely forró éghajlaton található. A férgekkel fertőzött és rosszul feldolgozott termikus édesvízi rák vagy rák veszélyes.
A fascioliasis kórokozója - Májréteg

A trematodák csoportjába tartozó parazita életciklusa összetett, köztük több lárvaszakasz és haslábú, köztes hordozóként. A flukek a gerincesek állatparazitái, ideiglenes és állandó gazdaszervezetként működnek. Az egyes lárvák szakaszai megtermékenyítés nélkül képesek kialakulni. A Flukes eszközei a gazda rögzítésére és táplálására szívók.

A galandférgek az emberi vékonybél kötelező parazitái. Testük olyan szegmensekből (proglottidákból) áll, amelyek időszakosan letörnek és a megtermékenyített petékkel együtt kijönnek. A galandférgek életciklus-szakaszai szükségszerűen tartalmazzák a finnát (hólyagos féreg), amely ideiglenes tulajdonosként képződik. Az állandó befogadó lenyeli a finnt, amely kúpos (felnőtt) formává fejlődik. A galandférgek szerkezeti jellemzői az emésztőrendszer hiánya és a tápanyagok felszívódása a teljes felületen.

Leggyakoribb:

 1. A szarvasmarha-galandféreg (fegyvertelen galandféreg) teniarinhoses-betegséget okoz. A fertőzés a szarvasmarhák húsán keresztül történik, amelynek izmait a finnek tartják, és amelyek azután alakultak ki a testben, hogy az állatok lenyelték a tojást.
 2. A sertésszalagféreg (fegyveres galandféreg) a cysticercosis (Finn stádium) és a teniasis (felnőtt) kórokozója. A balekok mellett a helmintet horgok peremével látják el. Egy személy egyszerre töltheti be a köztes és állandó tulajdonos funkcióját.
 3. A széles galandféreg diphyllobothriasisot okoz. A köztes gazdaszervezetek a kopepodák és a halak. Egy személy megfertőződhet elégtelen sózott kaviárral és rosszul főtt vagy sült édesvízi halakkal.

A paraziták vérrel és szövetekkel (flukes) vagy emésztett táplálékkal (galandférgek) táplálkoznak.

Körférgek

Milyen parazitatípusok fordulnak elő az emberben a kerekférgek (fonálférgek) között?

A testből kinyert emberi üröm
 1. Ascaris. Az ascariasis magában foglalja a vándorló (lárva) és a bél (felnőtt) stádiumokat. A lárva behatol a vékonybél falába, átjut a tüdőbe, megkerülve a májat és a szívet, egymás után haladva át a moltos szakaszokon. Belép a szájüregbe, újra lenyeli és felnőtté válik a vékonybélben.
 2. Pinworm. Az enterobiasis kórokozója a vékony és vastagbél végső és kezdeti zónájában táplálkozik, az ileumban szaporodik. A nőstények a végbél redőkben tojnak, súlyos viszketést okozva.
 3. A Vlasoglav a trichocephalosis oka. Ezek az emberi testben található paraziták behatolnak a vastagbél kezdeti szakaszának nyálkahártyájába, és szöveti folyadékkal és vérrel táplálkoznak.
 4. A trichinella a trichinosis veszélyes betegségét okozza. Súlyos esetekben az idegrendszer károsodik. Ezek igazi gyilkosok, akiknek a lárvák behatolnak a vékonybél falába, és az egész testben hordozhatók. Leginkább a harántcsíkolt izmokba kerülnek, behatolhatnak a szemekbe, fájdalmat és az arc duzzanatát okozva a tüdőbe, köhögéshez vezetve. A teljes gyógyuláshoz eddig nem találtak gyógyszert.
 5. Toksokara. Különbséget kell tenni a lárva (gyakrabban fordul elő) és a képzeletbeli (bél) toxocariasis között. Az inváziót az allergiás reakciók súlyossága jellemzi. A lárvák az egész testben elterjednek, bejutnak a szövetekbe, kapszulázódva granulomákat képeznek.
 6. A kampósféreg gyakoribb a trópusokon és a szubtrópusi területeken. Horgasféreg-fertőzés esetén a belekben lévő férgek proteolitikus enzimeket választanak ki, amelyek elpusztítják a falakat és csökkentik a véralvadást. A paraziták az ember belsejében a lárvák bőrön keresztül történő bejutásának eredményeként jelennek meg a szennyezett vízből.
 7. Az Escherichia coli és a rokon fajok trópusi élősködők. Az általuk okozott betegség, a strongyloidosis évtizedekig tünetmentes lehet. Csökkent immunitás esetén a féreg hordozói magas kockázatnak vannak kitéve (60-85%).
 8. A Rishta egy szubtrópusi helmintus, amely dracunculiasisot okoz. A lárvák behatolnak a bélfalba. A nőstények eljutnak a szubkután rétegbe, és amikor a gazda a vízben van, a bőrön keresztül kiűzik a lárvákat. Az ideiglenes gazda egy copepoda rák.

A paraziták élőhelyének sajátosságai befolyásolják a testbe jutás módját: érintkezés a szennyezett vízzel vagy földdel, lárvaállapotú hordozókkal lakják őket. A kerekférgek sok képviselőjének nincs köztes gazdája, és a geohelmintusokhoz tartozik. A velük való fertőzés főleg szennyezett víz, mosatlan kezek, gyümölcsök vagy zöldségek révén, valamint vadon élő állatok húsának fogyasztásával történik.

A helminthiasis kezelése és súlyos következményei

A helminthiasis diagnosztizálásának egyik fontos módja a vérvizsgálat. Az eozinofilek (a fehérvérsejtek egy típusa), amelyek magas koncentrációban találhatók, a fertőzés egyéb jeleivel együtt féreg és számos patogén protozoon jelenlétét jelzik a szervezetben. Hogyan kezelik a helminthiasisokat? A gyógyszereket a tünetek enyhítésére és a specifikus kezelésre használják. Antiallergiás (deszenzibilizáló) és méregtelenítő terápiát alkalmaznak. Alapvetően a gyógyszereket infúzióval (csepegtető segítségével) adják be, néha injekciókat alkalmaznak:

 1. A plazmát helyettesítő és a toxinok hatásait eltávolító gyógyszer.
 2. Izotóniás glükózoldat és sóoldat.
 3. C- és B6-vitaminok.
 4. Nátrium-hidrogén-karbonát (szóda), kalcium-klorid vagy glükonát.
 5. Magas hőmérsékleten alkalmazott készítmények.
 6. Hormonális gyógyszereket nehéz helyzetekben (hepatitis vagy allergiás szívizomgyulladás esetén) alkalmaznak. A káliumbevitelt velük kombinálják.
 7. Szívelégtelenség és ödéma elleni gyógyszerek.

Bizonyíték van arra, hogy bizonyos parazita férgek, mint például a törpe galandféreg, rákot okozhatnak. A lárvák őssejtjei rákos sejtekké degenerálódhatnak. A paraziták közvetett módon rákot okozhatnak az immunrendszer gyengítésével. Érdekes adatokat kaptak a májat érintő trematodák hatásának vizsgálatakor. A hulladékképződésnek való kitettség következtében a közönséges sejtek rákos sejtekké válhatnak. A paraziták elsősorban az emésztőrendszerben lokalizálódnak, lárváik azonban képesek behatolni a különféle belső szervekbe. Például a vesékben (echinococcosis, schistosomiasis), a szívizomban (cysticercosis, hookworm-betegség), a májban (echinococcosis). Az emberben élő parazita férgek gyakran befolyásolják az idegrendszert. Az agy ismert cysticercosis, echinococcosis, alveococcosis és schistosomiasis.

Ízeltlábúak

A rovarok rendjébe olyan jól ismert ektoparaziták tartoznak, mint a bolhák, poloskák, a vérszívó dipteránok. A tetvekkel ellentétben ezek ideiglenes paraziták, vagyis állandóan élnek a gazda segítségével. A pókféle rendű ízeltlábú élősködők közé tartozik a jól ismert rühatka. A hím és a nőstény párosodása a hám felszínén történik. Az emberi testben található paraziták ezután petéiket a bőr keratinrétegébe rakják, súlyos viszketést okozva. Sokan tudják, mi az ixodid kullancs. Ezek az arachnidák rendjéből származó ízeltlábú paraziták, köztük a tajga kullancs leghíresebb képviselője - veszélyes fertőzések hordozója (kullancs által okozott encephalitis, Lyme-kór). A vérszívó dipteránok között vannak: nem malária és malária szúnyogok, szúnyogok, középsüllyedők, harapós középsők, lólepkék és valódi legyek. Ezek az ízeltlábú paraziták erős allergiás reakciót válthatnak ki, és veszélyes vírusos és bakteriális fertőzések hordozói is. Egyes legyek, különösen a röpcék, lárvákat raknak le az emberi bőr alá, ami myiasisot okoznak. A lárvák képesek behatolni a testbe.