Milyen vérvizsgálatot kell végezni a paraziták jelenlétére a szervezetben

Az orvosok javasolják a paraziták rendszeres vérvizsgálatát, mert a higiénés szabályok betartása mellett sem mindig lehet megvédeni magukat a velük való fertőzésektől. Prevenciós célokból ezt az eljárást gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt el kell végezni. A helminták több mint egy tucat évig lehetnek az emberi testben, anélkül, hogy bármilyen tünetet mutatnának. A paraziták jelenlétének kimutatásához diagnózist kell végezni.

Fertőzési útvonalak

A férgek többféleképpen is bejuthatnak a szervezetbe. Az orvosok négy fő utat határoznak meg:

 • a talajon keresztül, majd a víz (a helminták ürülékkel együtt jutnak a talajba);
 • személyről emberre érintkezés útján;
 • nyers, rosszul főtt hús vagy hal révén;
 • rovarok segítségével.

A férgek szaporodása az emberi testben kizárt. Minden típusú helmintusnak van egy bizonyos élettartama.

A férgek növekedése a testben csak akkor fordul elő, ha újból megfertõzõdnek. A fertőzés kockázatának csökkentése érdekében az embereknek jó higiéniát kell betartaniuk.

Féregfertőzés tünetei

A férgek emberi testben való jelenlétének általános jeleit éles súlycsökkenés, sápadt bőr fejezi ki, egy személy aggódik a végbélnyílás viszketéséért. De vannak más megnyilvánulások, amelyeket más betegségeknek álcáznak.

 1. Az emésztőrendszer rendellenességei. Az illető aggódik a gyomorfájás, émelygés, hányás miatt. Az életfontosságú tevékenység során egyes férgek specifikus anyagokat választanak ki, amelyek hasmenést okoznak.
 2. Az idegrendszer normális működésének megzavarása. A helminták toxinokat bocsátanak ki, amelyek a szervezet mérgezését okozhatják. Ez viszont negatívan befolyásolja az idegrendszer állapotát.
 3. Allergiás reakció. A férgekkel fertőzött személynek kiütése lehet a testén.
 4. Csökkent immunitás. A test gyenge védekezésének eredményeként kísérő betegségek alakulhatnak ki az emberekben.

Van egy vélemény, hogy ha az ember éjszaka csiszolja a fogát vagy horkol, akkor testét a helminták befolyásolják, de ezeket az adatokat tudományosan nem erősítették meg.

A felsorolt tünetek közül egy vagy több jelenlétében diagnosztizálni kell a szervezetben a férgek jelenlétét. Vérvizsgálatot kell végeznie a paraziták ellen.

Alapvető diagnosztikai módszerek

Az emberi testben található helmintusok diagnosztizálásának számos fő módja van.

Székletelemzés

A székletelemzés a férgek kimutatásának hagyományos módszere. A vizsgálat során az orvosok megtalálják a férgek petéit. A diagnózis megerősítéséhez újra székletet kell adományoznia. A bemutatott elemzés azonban nem megbízható diagnosztikai módszer, mivel előfordulhat, hogy a férgek sokáig nem tojnak.

Vérvizsgálat

A paraziták jelenlétére vonatkozó vérvizsgálat megbízhatóbb módszer, amely lehetővé teszi a férgek korai felismerését. Az emberi testben bekövetkező összes folyamat tükröződik a vérben. Az ilyen típusú diagnózis nemcsak a férgek azonosítását teszi lehetővé, hanem annak típusát is. A vérben lévő férgek jelenlétében megtalálhatja salakanyagukat.

vért veszünk paraziták elemzésére

Ha paraziták vannak a testben, nagyszámú eozinofil található a vérben. A diagnózist további kutatási módszerekkel kell megerősíteni. A vérvizsgálatoknak sokféle típusa van, és másképpen is hívhatók.

Kaparás enterobiasis miatt

A pinwormák testben történő észlelésére az orvos kaparást ír elő a beteg számára enterobiasis miatt. A beavatkozás során az orvos egy vattapamacsot vezet a végbélnyílás közelében lévő bőrredőkön. A kapott mintát további kutatások céljából a laboratóriumba küldjük. Ugyanezt az eljárást hajtják végre a redőkre ragasztott szalaggal is. Ezután a szalagot az üvegre helyezik, ragasztják és eltávolítják, és maga az üveg a laboratóriumba kerül.

Immunassay vérvizsgálat

Az enzimhez kapcsolt immunszorbens vizsgálat egy specifikus vizsgálat, amely lehetővé teszi a helminták jelenlétének pontos diagnosztizálását gyermekeknél és felnőtteknél. Ezzel a módszerrel mikroszkópos paraziták és nagyok egyaránt kimutathatók. A parazitákra vonatkozó elemzés antitestek keresésén alapul.

Az enzim immunvizsgálatához vért veszünk egy vénából. Ezután centrifugáljuk, és megvizsgáljuk a vérszérumot.

Az

ELISA eredmények teljes információt nyújtanak a helminták testben való jelenlétéről és típusáról.

Az enzim immunvizsgálat két fő összetevőből áll:

 • immunválasz;
 • enzimatikus reakció.

Az immunválasznak köszönhetően felismerhető a paraziták jelenléte, és megtudható, hogy a férgek milyen típusúak telepedtek le a szervezetben. Az enzimatikus reakció lehetővé teszi az azonosított helminták típusának részletesebb tanulmányozását és a kapott adatok vizuális mérését.

Az idegen test inváziójára válaszul a test antitestek termelésével reagál.hasi fájdalom lehet az oka a paraziták jelenlétének a szervezetbenAbban az esetben, ha a vérben lévő férgek károsítják a testet, antitestek keletkeznek a toxinok és a férgek salakanyagai ellen. Ez a technika ezen antitestek vizsgálatán alapul.

A vérvizsgálat 2-4 napot vesz igénybe. Bármely állami klinikán elvégezhető. Magánklinikákon is lehet hasonló vizsgálatnak alávetni.

Milyen elemzések vannak még?

Az enzimhez kapcsolt immunszorbens teszt mellett a parazitákat más módon is meghatározhatjuk.

A vizsgálat során a következő vérvizsgálatokat használják:

 • közvetett hemagglutinációs reakció;
 • immunfluoreszcencia reakció.

Mindkét módszert alkalmazzák a vérszérumban lévő antitestek meghatározására is.

A diagnózis felállításához vért kell adnia egy vénából. Ezt követően azonnal a laboratóriumba szállítják. Ezek az informatív módszerek megmutathatják a féregfertőzés mértékét.

Hogyan készüljünk fel a tesztre

A paraziták vérét reggel kell adni. Célszerű az eljárás előtt semmit sem enni - bár a táplálékfogyasztás jelentéktelen, mégis befolyásolhatja a vizsgálat végeredményét.

A parazita teszt napján csak vízbevitel engedélyezett.

A legmegbízhatóbb eredmények elérése érdekében ezen alapvető szabályok mellett az ELISA elemzésének átadása előtt figyelnie kell a következő ajánlásokra.

 1. Három nappal az elemzés előtt abba kell hagynia a gyógyszerek szedését. Vegyünk csak olyan gyógyszereket, amelyek létfontosságúak a szervezet számára.
 2. A beavatkozás előtt nem szabad megterhelni fizikailag vagy érzelmileg.
 3. Az eljárás előtti napon nem ajánlott alkoholos italokat és erős kávét fogyasztani.
 4. Ha parazitaellenes terápiát végeztek a teszt előestéjén, jobb ideiglenesen elhalasztani az eljárást.
 5. A fizioterápiás eljárások befolyásolhatják a teszt eredményét, ezért két eljárást ki kell hagyni az ELISA vérvizsgálat ideje előtt.

A helyesen elvégzett elemzés abszolút minden parazitát megmutat, amelyek jelen vannak az emberi testben.

Hogyan védekezhetünk a férgektől

A férgek a legtöbb esetben piszkos kézzel jutnak be a testbe, ezért be kell tartani higiéniájukat.

A piacokról vásárolt zöldségeket és gyümölcsöket alaposan meg kell mosni. Az elvégzett vizsgálatok szerint a férgek petéi gyakran felhalmozódnak a zöldségeken és a gyümölcsökön.

Óvatosan kell eljárni a hús és a hal vásárlásakor. Fontos, hogy csak olyan húst vásároljon, amely átment az állatorvosi ellenőrzésen. A húst és a halat alaposan meg kell főzni.

Ha vannak állatok a házban, mindig mosson utánuk kezet. A háziállatoknak rendszeresen megelőzniük kell a férgeket.